zaadjes van rode kool oogsten

Vorig jaar plantte ik de rode kool te laat, dus doorgeschoten plant en geen vruchten. Dat wist ik uiteraard. Het interessante is dat je dan ziet wat er verder gebeurt met de plant. Zaden komen er toch weer vanzelf aan. Op internet vond ik echter niet meteen info over het stukje zaden oogsten, enkel over het zaaien en de vrucht oogsten. 

Nadat de plant is doorgeschoten, laat je hem dus gewoon staan. Het jaar nadien krijgt die bloemen, die weer verdwijnen en plaats maken voor iets wat lijkt op lange smalle paarse boontjes (helaas geen foto genomen). Op dit moment zijn de zaadjes binnenin nog groen en onrijp. Nog even geduld.


                                                                      
Deze zijn dus al in het stadium van opengesprongen boontjes. 
De zaadjes zijn al uitgeworpen.

Enkele maanden later, zijn de boontjes gedroogd en springen de zaadjes er vanzelf uit. Wil je deze oogsten, houd dan in het oog wanneer de 'boontjes' gedroogd zijn of check af en toe hoe het ermee staat aan de binnenkant ervan. Je kan ze dan plukken en de zaadjes, die dan mooi zwart zijn, er zoals bij erwten gemakkelijk uithalen. Bewaren kan in een potje of in een stukje papier dat je als een envelop dicht kleeft. Handig is om er de naam op te schrijven (rode kool) en het jaar van oogsten. Dan hoef je dat alvast niet te onthouden. Maak het je brein gemakkelijk. 

Zo heb je weer zaadjes die je kan gebruiken bij het volgende zaaimoment van de rode kool in het voorjaar! Overvloedig is deze mooie planeet. Lucky us. De natuur kweekt zichzelf, hoeven we niets voor te doen en daar mogen wij gebruik van maken, heerlijk toch! 





Reacties

Populaire posts van deze blog

Groentequiche met pompoen, zonder pompoen

Verroeste roosters van de bbq schoonmaken

Broodpudding op grootmoeders wijze