Verroeste roosters van de bbq schoonmaken



Bbqroosters die niet vaak gebruikt worden én ook nog eens op het bbqtoestel zelf buiten bewaard worden - ook al is het onder bijvoorbeeld een afdekzeil - kunnen na verloop van tijd gaan roesten. 
Geen smakelijk idee te weten dat je daar je eten op legt. Hoe weer acceptabel krijgen? 

Het is het best je rooster en de hele bbq na elke bbqsessie proper te maken, dan heb je heel wat minder gedoe wanneer je een volgende keer een bbq doet. De roosters ergens binnen of op een droge plek bewaren helpt ook. 

Normaal maak je dus je rooster schoon ná gebruik, op de nog hete kolen. Vermits ik geen zin had om 5u op voorhand vuurke stook te doen, deed ik het ouderwets. Koud. Eerst met de ijzerborstel erover. Die zit normaal bij je toestel bij aankoop, kan je ook apart aankopen en bestaat in verschillende maten en soorten. Wat meestal wordt afgeraden, is er met chemische producten of afwasproducten op te zitten, vermits dat in je eten terechtkomt. Vandaar dat er ook aluminium bakjes bestaan om op de bbq te plaatsen, maar ook dat is niet interessant, om dezelfde reden + extra afval en belastend voor het milieu. Wist je trouwens dat een bbqrooster op z'n best is als die zwartgeblakerd is? Check de profs.   
 
Ik gebruikte nu wel een schuursponske en afwasmiddel (Met schuurmiddel gaat het waarschijnlijk beter. Er zijn echt heel wat betere middelen en vooral ook ecovriendelijker manieren voorhanden, ik denk bijvoorbeeld aan natriumbicarbonaat, doet altijd zijn werk.) 

Ok. Dus. 1. Schuurborstel. 2. Eventueel schuurspons en wasmiddel. Heel goed afspoelen met water als je dit doet. 3. Een prop maken van zilverpapier en over de spijlen schuren. Dit heeft eenzelfde effect als de schuurborstel. Eigenlijk is je rooster nu klaar voor gebruik. Je kan hetzelfde nog eens overdoen als je vuur brand, maar is niet nodig. 

Handig is voor het braden met een halve aardappel over je rooster te gaan. Dat vergemakkelijkt het proper maken nadien. 

Klaar met bbq'en? 

1. Neem een halve citroen, prik er een vork in aan de kant van de schil en ga met de citroen over het nog warme rooster (wat nog steeds op het bbq toestel ligt boven de warme kolen). Het zuur zal ervoor zorgen dat de nodige vet- en andere restanten gemakkelijk loslaten.
2. Ga met een prop zilverpapier over de spijlen van je rooster. Zo komt er al heel wat vuil af. 
3. Leg de roosters in het gras indien aanwezig. De ochtenddauw maakt het ook weer gemakkelijker om de laatste beetjes er nog af te vegen met bijvoorbeeld keukenpapier. 
4. Opbergen op een droge plaats.  
Klaar.


 
   

Reacties

Populaire posts van deze blog

Groentequiche met pompoen, zonder pompoen

Broodpudding op grootmoeders wijze