Verse brandnetelsoep!

Ola, zie ik daar potentiële brandnetelsoep? Wat een goudmijn!

Brandnetels zijn zuiverende en ontgiftende planten met tal van nuttige werkingen voor het menselijk lichaam. Toen ik klein was en iemand zich prikte aan de brandnetels, kreeg ik wel vaker te horen dat dat 'goed is tegen de reuma en voor de bloedsomloop'. Brandnetels zorgen inderdaad voor een betere zuurstofopname en doorbloeding. Ook het versterken en verstevigen van botten, huid, haar, nagels kan met brandnetel. Verder versterkt brandnetel ook de aanmaak van rode bloedlichaampjes, is het goed voor de stofwisseling, jicht, artritis, gal, lever, nier- en galstenen, acne, puisten, mee-eters, bevordert de haargroei, tegen roos, bloedstelpen en bacterie-dodend, gewrichtsontstekingen, netelroos,...
Wie last heeft van de prostaat, plassen, druppeltjes, er 's nachts vaak voor opstaat,... kan ook gebaat zijn bij THEE en extracten van de brandnetelwortel. Voor vandaag is het alvast brandnetelsoep. 

Als je brandnetels gaat plukken, is het het meest efficiënt om handschoenen aan te trekken. De kleinste blaadjes prikken niet, die eronder wel. Pluk enkel de bovenste 6 blaadjes. 
Ingrediënten:

250 g brandnetelblad (de bovenste 6 blaadjes)
1 teen knoflook
1 ajuin
olijfolie
1 aardappel, in blokjes
bouillon
zout en peper
(Je kan ook nog het wit van 1 prei mee stoven met knoflook en ajuin, geeft weer een andere smaak.)

Spoel de blaadjes heel goed in water. Veelal zitten er nog kleine kevertjes en diertjes op, die je tijdens deze ronde kan redden. ;-) De netels verliezen hun prikkracht door ze een minuut in kokend water onder te dompelen (bye bye beestjes dan ook ineens, ik doe het niet op die manier), na een tijdje in koud water of na het wassen is de meeste prik er ook wel uit. Snijd nadien de blaadjes in grove stukken. 
Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ajuin. 



Doe een scheut (3 el) olijfolie in een grote pot. Fruit hierin de knoflook en de ajuin. Doe er nadien de brandnetelbladeren bij, samen met de in blokjes gesneden aardappel en de bouillon (blokjes of zelfgemaakt). Ik deed er meer dan een liter in, naar eigen goeddunken. Laat 15 tot 20 minuten koken. Zorg ervoor dat de aardappels gaar (doorprikbaar) zijn. 
Kruid de soep met peper en zout en haal er de mixer door. 

Niet noodzakelijk, voor de liefhebbers: een toefje room. Smakelijk!











Reacties

Populaire posts van deze blog

Groentequiche met pompoen, zonder pompoen

Verroeste roosters van de bbq schoonmaken

Broodpudding op grootmoeders wijze