Met een frisse kop de dag starten

Heerlijk als je met veel goesting / zin je bed kan uitspringen en aan je dag beginnen. Goddelijk!

Wanneer je niet zo fris in je kop bent als je zou willen, zijn daar goeie hulpmiddeltjes voor.

1. Vlot je bed uit! 

Niet blijven lummelen, niet snoezen of blijven plakken aan je bed. Als de zin er is, ben je er in een wip uit, indien niet.... tel af tot nul: 3,2,1 en huppa, bed uit. Switch je mindset naar frisse start.

Heb een goeie reden om uit je bed te komen. De eerste is eigenlijk wel: yes, ik leef! Je mág hier leven en beleven op deze mooie bol, reden te meer om het ook te doen! Waarvoor kom jij graag je bed uit? Inspireer jezelf, zet je intenties voor de dag nog voor je op bent en het gaat eens zo gemakkelijk.

2. Koud water!

Gebruik op 1 of andere manier koud water aan je lijf. 

*Maak een kommetje van je handen en klets koud water in je gezicht aan de lavabo (als je dat al niet dagelijks doet). Neem een koude douche OF neem een douche zoals jij die graag hebt en sluit af met fris water. Instant wakker, fris in je kop en goed voor de bloesomloop! 

*Wisselbad voor de voeten. Je kan daar met badjes beginnen en een bepaalde tijdsduur op zetten voor warm en koud, wat vaker wordt gedaan voor een goede doorbloeding en een fitte energie. Wat eens zo gemakkelijk is - met een ander effect dan ook wel uiteraard - is dat in de douche te doen. Zelfs als enkel je onderbenen ontbloot zijn, kan je dat doen, dus ook ergens overdag. Je besproeit allebei je voeten wisselend met warm tot zeer warm water met koud tot zeer koud water. Je kan variëren in tijdsduur en hitte. Hoe groter de verschillen in temperatuur en hoe sneller de switch, des te groter het effect. Overdrijf niet met te lang in te heet of te koud water als je dat niet gewend bent. Het is niet de bedoeling dat je brandwonden oploopt! Mits wat training kan je koud water goed verdragen. 

* Ben je soepel genoeg, dan kan je je voeten aan de lavabo onder de koude kraan steken. Tegelijk masseer je je tenen - trek ze gerust een keer uit elkaar - en de rest van je voeten. Heerlijk! 

3. Naar buiten!

Ga buiten een rondje wandelen, joggen, mediteren, aan yoga doen, stretchoefeningen,... Indien het al vroeg warm is 's ochtends, ga je vroeger moeten opstaan of het met de douche moeten doen. Als je een plas of de zee in de buurt hebt, kan je altijd - indien toegestaan - een frisse duik nemen.  

4. Voeding

Uitgezonderd wie van het licht of de liefde leeft of een geheel eigen ritme of dieet volgt (gewoon doen trouwens als dat is wat je wil), voed je lichaam! Eet en drink wat je nodig hebt en/of waar je zin in hebt. Hetzelfde voor de hoeveelheid. Je weet zelf wat goed is voor je. Je merkt het ook wel wat beter en minder goed is voor je. Soms weet je dat met 1 keer, veelal duurt het even langer. Er zijn mensen die liever het ontbijt overslaan of pas later op de dag hun eerste maaltijd eten. Heel veel is conditionering, wat aangeleerd is. Volg dus vooral je eigen ritme voor zover dat kan. Btw cafeïne heb je niet nodig om wakker te worden, daarvoor heeft het bovenstaande reeds gezorgd. Op langere termijn is het ook niet erg ideaal, maar ook hier weer, kies vooral voor je eigen evenwicht. 

Volgorde?

In welke volgorde je het bovenstaande doet? Er zijn nogal wat theorieën over wat een goede volgorde daarin is. Volg vooral je eigen lijf en experimenteer desnoods om te kijken wat jou het best ligt. Bed uit, koud-lauw-warm water drinken met of zonder citroen, toilet en mondhygiëne, sport, douche, eten is alvast een goeie. 

5. Regelmaat: op tijd erin, op tijd eruit

Het moet gezegd: routine is iets waar je lichaam snel aan gewend geraakt, zowel in positieve als in negatieve zin. Regelmaat in je slaappatroon helpt je wel om gemakkelijker in te slapen en ook gemakkelijker op te staan. Er zijn mensen die weinig slaap nodig hebben en zich toch heel fit voelen overdag, ook over langere periodes. Er zijn mensen die op tijd gaan slapen, op tijd opstaan, 's middags een powernap of een dutje doen of zelfs 2 tot 3 uur slapen (afhankelijk van het uur dat je opstaat). Ook het werk dat je doet en wanneer je dat doet (dag-, avond-, nachtwerk) bepalen mee je ritme. Breng daar zelf je ideale balans in. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Groentequiche met pompoen, zonder pompoen

Verroeste roosters van de bbq schoonmaken

Broodpudding op grootmoeders wijze