Bloemkoolschotel met croûtonlaagje
Ingrediënten voor 4 personen:
(Het oorspronkelijke recept is voor 6 personen, vandaar de rare getallen.)
*100 g korte pasta, vb. penne
*400 g bloemkool, in roosjes
*1,3 el (eetlepels) olijfolie
*1 heel grote rode ui (of 2 kleintjes), gesnipperd
*1 klein teentje knoflook, fijngehakt
*50 g boter
*2,6 el bloem
*0,6 l melk
*133,3 g Parmezaanse kaas
*20 g basilicum, gescheurd (Als je de basilicum scheurt i.p.v. snijdt, blijft het aroma beter bewaard.)
*3,5 sneetjes brood, mag een dag oud zijn (of twee dagen :-))
*33,3 g gesmolten boter
1. Verwarm de oven voor op 180°. Kook de pasta beetgaar en giet hem af. Stoom de bloemkool net gaar. Verhit de olijfolie in een pan. Fruit ui en knoflook glazig op middelhoog vuur. Meng ze in een kom met de bloemkool.
2. Smelt de 50 g boter in een pan, voeg de bloem toe en verhit deze al roerend 1 minuut. Eventuele klonters zijn dan opgelost. Roer langzaam de melk erdoor en blijf roeren tot de saus kookt. Haal de pan van het vuur en roer er iets meer dan de helft van de Parmezaanse kaas door en het basilicum. Meng bloemkool, ui en pasta door de saus.
3. Schep het mengsel in een grote ovenschaal. Invetten is niet nodig. Snijd het brood in blokjes. Schep ze door de gesmolten 16,6 g boter en strooi ze over het gerecht. Bestrooi het geheel met de rest van de Parmezaanse kaas. Bak het in 35-40 minuten goudgeel.
* SMAKELIJK! *
Wat bijgewerkt uit: Het grote vegetarische kookboek van Könemann
Reacties
Een reactie posten