Sinterklaas-Speculaas uit Grootmoeders Tijd [Granny E.S.]


Avond. Het donker is in de lucht. Het hout knispert in de open haard, het huis geurt naar speculaas en brandewijn, vrienden zitten gezellig bij pot en pint te keuvelen. Hm, vrolijk te wezen. 

Speculaas op grootmoeders wijze, dat betekent suiker. Veel suiker. 

Volledig volgens het recept van 'de bomma', notatiewijze inbegrepen.

Pas het gerust aan aan eigentijdse en eigenzinnige manieren (zoals ik dat zelf ook altijd doe, uitgezonderd deze keer dan. ;-))

Let's go.


verwarm de oven voor op 150° (4)

250 gr margarine smelten

  
Oei, 'k heb er precies te weinig in gedaan. Nu ja, dat gaat dus ook. :-p










300 gr kandijsuiker









100 cl water


1 afgestreken koffielepel bicarbonaat (maagzout)

1/2 afgestreken koffielepel kaneelpoeder 








1/2 kg bloem









alles mengen en kneden

bakplaat inboteren en deeg indoen - kanten rechtzetten (niet van toepassing hier)

 

in oven +/-20 min (kanten donkerbruin); uit de oven halen

[intermezzo: indien te zacht: draai om en laat nogmaals 20 min bakken ;-)]

speculaas snijden in repen en blokjes, uitscheppen en op een andere plaat leggen (geen rooster)

deel uit, anders eet je alles zelf op 









Smakelijk!




Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Veggie lasagne met spinazie

Verroeste roosters van de bbq schoonmaken

Nachos-ovenschotel