Sinterklaas-Speculaas uit Grootmoeders Tijd [Granny E.S.]
Avond. Het donker is in de lucht. Het hout knispert in de open haard, het huis geurt naar speculaas en brandewijn, vrienden zitten gezellig bij pot en pint te keuvelen. Hm, vrolijk te wezen.
Speculaas op grootmoeders wijze, dat betekent suiker. Veel suiker.
Volledig volgens het recept van 'de bomma', notatiewijze inbegrepen.
Pas het gerust aan aan eigentijdse en eigenzinnige manieren (zoals ik dat zelf ook altijd doe, uitgezonderd deze keer dan. ;-))
Let's go.
verwarm de oven voor op 150° (4)
250 gr margarine smelten
Oei, 'k heb er precies te weinig in gedaan. Nu ja, dat gaat dus ook. :-p |
300 gr kandijsuiker
100 cl water
1/2 kg bloem
alles mengen en kneden
bakplaat inboteren en deeg indoen - kanten rechtzetten (niet van toepassing hier)
in oven +/-20 min (kanten donkerbruin); uit de oven halen
[intermezzo: indien te zacht: draai om en laat nogmaals 20 min bakken ;-)]
speculaas snijden in repen en blokjes, uitscheppen en op een andere plaat leggen (geen rooster)
deel uit, anders eet je alles zelf op
Smakelijk!
Hahahah granny E.S. 😂
BeantwoordenVerwijderen