De menstruatiecup, katoenen maandverband en andere alternatieven voor de menstruatieperiode
Eindelijk heb ik dien tsjoep een keer uitgeprobeerd. Dat ligt hier al jaren onaangeroerd, dus dat werd hoog tijd.
Jaren geleden was ik veel frequenter - zeg maar meer gefocust, dat ging zowaar vanzelf - bezig met duurzaamheid en ecologie en dergelijke. Toen zijn er al weleens de selfmade katoenen maandverbandjes gepasseerd. En ook weer opgeborgen.
De doorsnee maandverbanden bestaan vandaag de dag nog steeds uit moeilijk afbreekbare, vaak synthetische materialen. Dat zorgt voor een hoop schadelijk afval voor het milieu, het is weinig ecologisch, weinig duurzaam en het kostenplaatje ligt vermoedelijk iets hoger dan wanneer je voor duurzamer kiest.
Je kan bij alles stilstaan, want ook herbruikbare maandverbanden moeten gefabriceerd worden en gaan ook mee de wasmachine in (water, elektriciteit). Het materiaal waarvan het gemaakt wordt is, voor mij dan toch, echter wel doorslaggevend, zowel voor onze planeet als voor je eigen lichaam.
Eén van de opties voor duurzamer menstruatiemateriaal is menstruatiecup. Ze bestaan in verschillende maten, kleuren én merken. Ik schafte me er eentje aan om uit te testen en die komt gewoon van 't kruidvat. Daar hebben ze de organicup.
De handleiding vind je binnenin. Dezen tsjoep is zonder tooteke (het uitsteeksel bovenaan) ongeveer 5,5 cm hoog (met: 7,2cm) en ongeveer 4,7 cm breed. Niet dat je dat moet weten...
De eerste keer.
Bij gebruik knijp je de organicup dubbel en breng je zo in, waarna die vanzelf openklapt en op zijn plaats zit. De eerste keer ging het inbrengen ok, het openklappen niet. :-p
De tweede keer zat alles prima op zijn plaats.
Ik kan bevestigen dat je dat ding niet meer voelt zitten eens je bezig bent met je dagdagelijkse activiteiten. Slapen is geen probleem en sporten ook niet. Niks lekkage, hoewel je voor de zekerheid best nog wel een inlegkruisje gebruikt.
Verwijderen: eerste keer prima. Misschien dat sommige dames het awkward vinden om te zien wat er uit je lichaam komt én je moet het bovendien met je eigen blote handen ook weer proper maken. Is niet altijd even praktisch als je op verplaatsing bent, vermits je dat niet rap ff aan een handenwasser gaat proper maken, maar het is doenbaar.
Tweede keer leek die een stuk hoger te zitten, maar ook dan was het geen probleem om die er ook weer uit te krijgen.
Het moet gezegd, het is een handigheid. Voorlopig nog niet biologisch, wel van medische siliconen en zonder toevoegingen of kunstmatige kleurstoffen.
Wat wel is - ik ben nogal aan de gevoelige kant - is dat ik heel erg bij het inbrengen en na het verwijderen een soort van zeurend gevoel heb, wat ik al eerder voelde, maar dat zal rond de periode van bevallingen geweest zijn. Weinig aangenaam die momentjes, valt wel mee te leven.
Alles wat niet lichaamseigen is, zorgt voor gevolgen en dat merk je. Toch zal ik eerder voor deze cup kiezen dan voor een gewone tampon, waar ik al helemaal geen voorstander van ben, omwille van het materiaal en wat het doet/kan doen met je yoni. Handig om een portie bloed op te vangen, dat wel, maar niet echt lichaamsvriendelijk.
Je kan natuurlijk ook gebruik maken van tampons en maandverband van biologisch katoen (wat wel afbreekbaar is), het ondertussen vermarkte wasbare maandverband, menstruatieondergoed of wasbare menstruatiesponsjes. Dat uittesten zal echter voor een andere keer zijn. Die sponsjes, kan ik nu al zeggen, dat zal een njet worden. Als ik niets in m'n lijf moet stoppen, doe ik het liever niet.
Voor wie nieuwsgierig is geworden, op o.a. de website van tante Rosa vind je alvast het nodige, ook bij kudzu vind je wel wat en verder is er natuurlijk mister google. Bij o.a. Yoni vind je biologisch katoenen spullen, want 'chemicals are not for pussies!' ;-) (Yoni zou je ook kunnen verkrijgen bij o.a. Albert Heijn.)
Doe vooral waar je je als vrouw het best bij voelt!
Reacties
Een reactie posten